zaterdag 28 april 2012

Groeispurt

Onze tweede liefde was 94 centimeter groot toen we hem leerde kennen en onze liefde is gegroeid! Hoeveel vonden we moeilijk te meten, hoe meet je liefde? Met een geleende rolmaat hebben we een poging gedaan, we kwamen uit op een meter. Kan het werkelijk 6 centimeter zijn in 2 maanden? De Social worker Aveline kwam weer op bezoek en zei gelijk:" He's grown". Dus we zullen het maar voor waarheid aannemen.
Ook zijn zelfvertrouwen is gegroeid en zijn Nederlandse taal. Veel gaat nog van :"Andrew koekie nu" maar af en toe komen er prachtige volzinnen van zijn lippen. Zou hij nog dromen in Swahili of wordt het al een mengelmoes? Na het brabbelen in het begin tegen ons is hij een stuk stiller geworden, (of hij moest iets willen, dan laat hij zich wel horen) , de laatste tijd brabbelt hij er weer lustig op los. Paul vertelt over school en dan doet hij zijn verhaal, we kunnen er niet veel van maken maar er zitten woorden nederlands bij.

We waren gisteren uit eten bij de Italiaan en precies bij het serveren van het eten zegt hij dat hij moet "Zuzu" Na het plassen wil hij graag doortrekken, knopjes en water, altijd leuk. Na steeds harder drukken zonder resultaat doet hij een laatste poging en... opeens spuit het eruit, in de pot, over de vloer, tegen hem. Hij stommelt achteruit en zegt helemaal onder de indruk :"Kijk nou es". Het klonk zelfs een beetje Amsterdams.

Zuzu doe je trouwens met je dudu, dit vond Paul ook in het begin. Maar een insect is ook een dudu. We hopen  maar dat deze spraakverwarring vanzelf overgaat. Je moet er niet an denken dat deze mogelijke verwarring meegenomen wordt in de pubertijd.

Andrew heeft al een reputatie op de compound. Zijn 3 jarig leerschool tussen 30 kinderen of meer, heeft een overlevingsstrategie opgeleverd zodat hij gehoord wordt. Andrews oplossing is: VOLUME!! Alles wat hij zegt gaat uit volle borst en mensen die hem niet kennen zijn gelijk onder de indruk. Als hij op de parkeerplaats roept: DADDY KIJK! dan hoeft er niet zoveel aan de hand te zijn maar in omliggende percelen vliegen de ibissen verschrikt op en klimmen de apen naar de hoogste toppen, de guard doet het hek op slot en vaders in de wijde omtrek kijken gealarmeerd om welk ongeluk zich heeft voltrokken. Laatst reed ik met 2 families en 4 kinderen in ons kleine autootje dwars door Nairobi waar Andrew zei:"DADDY GRRAAFMACHINE! (De dubbel R is geen typfout)  en ik reed bijna in het vers gegraven gat. Terwijl de oren alleen nog maar tuuuut registreren kijkt Andrew triomfantelijk om en vraagt zich af of daddy hem wel gehoord heeft.




1 opmerking:

  1. Heerlijk om te mogen meegenieten zonder gehoorbescherming. Elaine is inmiddels naar logopedie voor stemmisbruik. FF onthouden ;)

    BeantwoordenVerwijderen