zondag 28 oktober 2012

Kembu camp Nakuru

Met onze vrienden Ingrid en Frank besloten we naar Nakuru te gaan! In de schoolvakantie 6 dagen rond  kijken in een ander deel van Kenia nu het nog kan. De weg erheen gaat over de rand van Rift Valley en via een goede weg kom je al tot 2700 meter. Hier is een mooi stukje straatbeeld te zien van Kenia. Overal zie je standjes en rekken met producten van de streek. Veel groenten en andere natuurproducten maar ook kunst     verkopen ze langs de weg. Op 2700 meter verkopen ze dan weer koeien- en schapenvellen en van die "Russische" mutsen met kleppen over de oren, specialiteit van de streek. En dat met een klimaat met hele milde winters. Af en toe zie je vergezichten zoals Mount Longonot, Lake Naivasha, Lake Elementeita en Lake Nakuru. Aan de rechterkant zie je de bergen van Aberdare. We rijden door Nakuru heen en vlakbij Njoro komen we bij Kembu Camp, http://kembu.com/.

Dit is een werkende boerderij met uitzicht op de rift valley en schone lucht. We hebben een sfeervol ingerichte kleine cottage met balkon en veranda. Takken zijn verwerkt in de muren en ook als attributen zoals douchestang of w.c. rol houder. Verschillende honden lopen los over het terrein en komen even buurten, een klein harig keffertje is de baas van hondenspul en wordt al snel geaaid door de kinderen maar ja hij heet dan ook "Pasta". Zelfs Andrew vindt dus deze hond te vertrouwen. Later komt een Deense dog aanwaggelen en deze is duidelijk te groot voor de comfort zone, ook te hoog om te aaien eigenlijk. Ook gaan we een middag kijken bij het melken van de koeien en voederen van de kalfjes. Deze koeien zijn heel anders dan de Masai koeien langs de weg, weldoorvoed en errug groot. De kinderen vonden het heel spannend om zo dichtbij te staan. Samen spelen de kinderen de hele week lekker met elkaar op de veranda, ook op de tripjes die we maken zijn ze lekker bezig of worden we verrast door een serenade van radiomuziek of schoolliedjes.


De tweedde dag gaan we naar Castle Egerton en met veel vragen moeten we het vinden. Met de antwoorden en vingerwijzingen komen we niet ver maar uiteindelijk zien we het liggen. Om een vrouw te overtuigen te trouwen en te leven met hem in Kenya laat Lord Egerton het ouderlijk huis van zijn geliefde  nabouwen bij Nakuru begin 20ste eeuw. Na het voltooien van de bouw vertelt zijn geliefde verliefd te zijn op een ander. Dit weerhoudt hem niet om de rijke flamboyante `Out of Africa` man te spelen incluis een vliegtuig van de Wright Brothers.

Daarna gaan we naar het Lake Nakuru National Park . Omdat we mee mochten rijden met de gehuurde bus van Frank en Ingrid konden we toch een beetje de kosten drukken. Frank en Ingrid hadden van de big 5 de luipaard nog niet gezien en wij de neushoorn. Over neushoorns struikelde je bijna in het park dus dat is goed gekomen en toen kwam er een melding via de 27 mc bakkie van de chauffeur, 5 neushoorns bij elkaar! Toen we daar aankwamen zaten de mensen in de 2 aanwezige busjes de andere kant uit te kijken. Het was een echt zoekplaatje maar toen zagen we hem op een gevorkte tak liggen. Een luipaard waar er maar 2 van in het hele park rondliepen. Na 10 minuten kreeg hij er genoeg van en met soepele sprong landde hij in het hoge gras en weg was hij (of zij).
In het meer zitten heel veel flamingo's en pelikanen. Dat was van boven het uitzichtpunt op de rots een prachtig gezicht. De aanwezige chinezen hadden meer aandacht voor Paul en Bette en zonder gene gingen ze allemaal om de beurt op de foto met de kinderen. Met wat voor een verhaal gaan ze thuis uitleggen wat ze aan het doen waren? Zonder op straat te komen toch met 2 echte Keniaanse kinderen op de foto? We hebben het maar stil gehouden dat 1 ervan Ethiopisch  is.

Later in de week zijn we ook nog richting Lake Bogoria en Lake Baringo geweest. De natuur is daar heel anders en je rijdt van de rift af van 2000 meter naar 1000 meter. Droger en warmer is het dus. Ook zagen we af en toe nog een verdwaalde struisvogel langs rennen. Daar hebben we nog in een "hot spring" gezwommen en bleven lekker in het 35 graden warme water toen er enorme plensbui overkwam.
Hier verkochten ze honing en meloenen langs de weg en op de terugtocht hebben we nog veel lol gehad met de dames met het onderhandelen en uitzoeken welke meloen en potje honing we wilden hebben. 20 dames verdringen elkaar bij het geopende autoraampje maar na wat los geleuter van beide kanten waren we 2 meloenen en een oude whiskey fles vol honing rijker. Ook zijn we nog even gestopt op de evenaar voor een foto.

Verder hebben we nog een trip gemaakt naar de Menengai krater, de een na grootste van Afrika waar er veel energie wordt opgewekt voor het land door koud water in geboorde gaten van een paar kilometer  te pompen en de stoom naar boven door turbines te leiden.

Op de terugtocht zijn we nog langs Kariandusi site geweest een prehistorisch vindplaats van de Leakey familie waar we veel obsidian en lava gereedschappen te zien kregen van tussen de 1,4 miljoen en 200.000 jaar oud. Veel oude mensenrassen komen onder andere hiervandaan.

Open dak is leuker dan de dieren

Kom erbij...

aan de lippen te zien is het een witte neushoorn

kijk uit voor de bavianen

zoekplaatje

koude hoofden, warme lijven

waar is het uitzicht nou?

niet naar achteren vallen
Dit was onze laatste trip voorlopig buiten Nairobi en wat gaan we het missen! Vooral de mensen en bedrijvigheid op straat. Handkarren en Matatu's, vrachtwagens uit de jaren 60, markten langs de weg. Met de opvoeding van de kinderen hebben in ieder geval 1 ding goed gedaan want wat zijn ze lief onderweg, (Andrew hebben we trouwens wel een paar weken lang moeten uitleggen dat onderweg lang niet zo erg is als het woord zegt), maar met de radio aan lekker zingen en spelletjes doen. Als de rit wat langer duurt gaan ze slapen of ze vragen wat er allemaal te zien is.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten