zaterdag 18 augustus 2012

Speelgoed voor onze kinderen

He is een beetje moeilijk om hier aan speelgoed te komen. Grofweg heb je 2 keuzes: Goedkoop chinees speelgoed wat na 2x vastpakken kapotgaat. Of je hebt goed speelgoed wat weer erg duur is. Adoptievader Frank kwam op een standje bij de eco-fair speelgoedautootjes van Muima Toybox tegen. Autootjes van gerecycled plastic en fietsspaken en niet kapot te krijgen.
Door Marc werd ik uitgenodigd om een kijkje te nemen in de fabriek ten noorden van Nairobi. We zouden eerst bij Macheo childrens home http://macheo.org/  gaan praten met Marnix in Thika. Deze Marnix heeft in een paar jaar verschillende projecten opgestart, waarvan er 1 is waarbij hij 9000!! schoolgaande kinderen voedt. Lagere school is gratis maar eten en kleren moeten ze wel zelf ophoesten. Erg indrukwekkend en professioneel waar hij mee bezig is. We hebben gepraat hoe we hem zouden kunnen helpen met behulp van onze eigen vaardigheden.
Op de terugweg zoeken naar het dorpje waar Muima toybox is. Je weet dat het kleinschalig is maar dit hadden we zonder eigenaar die ons vanaf de markt kwam ophalen nooit gevonden. Hij heeft inmiddels een paar man aan het werk met zijn autootjes. Zelf koopt hij afvalplastic en spaken in, maakt de mallen en verkoopt.
Een stel Belgen waren ook op bezoek geweest en hadden zijn simpele apparatuur gezien. Terug in Belgie hadden ze een extrude-machine gekocht en opgestuurd. Met enige trots vertelde de eigenaar dat de machine elke keer kapotging en hij het alleen maar kon gebruiken om de mallen te testen. Zijn eigen in mekaar gezette apparaat draait moeiteloos door. Hij smelt daarbij het plastic niet door verhitting maar door frictie.
De verkoopprijs is 100 Ksh. en hij heeft 5 modellen. 



plastic ligt te drogen op het dak
2 Extrude machientjes met de mallen op de voorgrond
assemblage
Klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten